biebtobieb Samen beter blijven

24/10/2012

Tijdens de Bibliotheektweedaagse lanceren het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Stichting Samenwerkende PSO´s het landelijke kennis-en innovatieplatform biebtobieb. Een digitaal platform waar bibliotheekprofessionals van bibliotheken, PSO’s en landelijke bibliotheekorganisaties kennis brengen en halen, in contact kunnen komen met collega’s in bibliotheekland en kunnen samenwerken in groepen.

Waarom een landelijk kennisdelingsplatform?
Delen we nog geen kennis binnen de bibliotheekbranche? Natuurlijk wel. Zowel digitaal als fysiek gebeurt er van alles. Binnen Gelderland en Brabant fungeren Biebkracht en BNBibliotheek als provinciaal kennisdelingsplatform, er is de bij velen bekende Ning Bibliotheek 2.0 en er zijn bibliotheekmedewerkers en organisaties actief op social media. Er bestaan tal van provinciale platforms, provinciale en landelijke vakberaden, regionale samenwerkingsverbanden en er worden door het hele land kennisdagen, conferenties, congressen, etc. georganiseerd. Een veelgehoorde uitspraak in de branche is dat op meerdere plekken het wiel wordt uitgevonden terwijl bibliotheken zich toch allemaal op dezelfde onderwerpen, vraagstukken en uitdagingen richten. Door op biebtobieb de krachten landelijk te bundelen en zo versnippering tegen te gaan winnen we aan innovatiekracht en maken we tegelijkertijd een efficiëntieslag. Biebtobieb wil kennis bij elkaar brengen, ondersteunen en stimuleren. Hierdoor ontstaat kruisbestuiving tussen mensen, disciplines, organisaties en verdwijnen lokale, regionale en provinciale grenzen. Kortom: zo zorgen we dat we Samen beter blijven.

Wat is biebtobieb?
Een levendig digitaal platform waarin je kennis kunt halen en brengen, mensen met een bepaalde functie of expertise kunt vinden en kunt samenwerken in groepen. De bedoeling is gezamenlijk te bouwen aan een diversiteit aan content en innovatieve ideeën in even zoveel vormen. Biebtobieb wil gemak, genot en gewin bieden aan de gebruiker en is vanzelfsprekend social! Gebruikers kunnen het platform gemakkelijk integreren in het dagelijks werk en er intuïtief mee aan de slag. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk open gedeeld wordt maar er kan ook gekozen worden voor een besloten groep. Zo zullen de fysieke vakberaden hier een plek vinden om ideeën uit te wisselen en ontwikkelen, kan samengewerkt worden aan provinciale projecten en kunnen nieuwe landelijke samenwerkingsvormen ontstaan.

Door en voor wie is biebtobieb?
SIOB en SPN hebben de handen ineen geslagen en faciliteren biebtobieb. Maar met een platform is er nog geen kennisdeling. Het vertrekpunt is daarom de gebruiker. En de gebruiker is in eerste instantie een individuele medewerker van een bibliotheek, een PSO of een landelijke organisatie. Maar ook een digitale equivalent van bijvoorbeeld een vakberaad of een provinciaal netwerk kan een gebruiker zijn. Biebtobieb is er vóór al deze gebruikers maar zal ook dóór deze gebruikers gemaakt moeten worden: halen en brengen dus!

biebtobieb live!
Tijdens de parallelsessie ‘Hoe breng je innovatie tot wasdom?’ op de Bibliotheektweedaagse, van 12 tot en met 14 december in Middelburg, wordt het platform gelanceerd voor de hele bibliotheeksector. Daarnaast is het tijdens de congresdagen mogelijk om een demo te bekijken en alvast een account en profiel aan te maken zodat je meteen kunt starten met kenniswerken! Bibliotheekprofessionals die met het projectteam mee willen blijven innoveren en bouwen aan kenniswerken in de sector zijn van harte uitgenodigd om zich als biebtobieb-ambassadeur aan te melden via: biebtobieb@siob.nl.

Wat betekent dit voor Brabant?
De Brabantse Netwerkbibliotheek is nauw betrokken bij de ontwikkeling van biebtobieb en met de komst van dit landelijke platform zullen deze website en de besloten projectruimte verdwijnen. Maar het kennisdelen gaat natuurlijk onverminderd door! Wij houden jullie in de komende maanden op de hoogte van de ontwikkelingen.